søndag 14. november 2010

men – burde vi elske skiten?

Så er det snart tid for nok en såkalt designerkolleksjon fra H&M. Denne gangen signert Lanvin, som visstnok simpelthen eeeelsker den svenske billigbutikken. (Som så mange av oss andre.)
Men. Det er bare en ting – disse designerkolleksjonene - burde vi egentlig elske dem? Damene går av skaftet og står i lange køer utenfor de utvalgte butikkene. Plagg ryker veggimellom. Vi har vel alle sett det på nyhetene? (En annen ting - burde dette hysteriet virkelig oppta viktige sendeminutter i NYHETENE??)
Selv har jeg aldri giddet å stå først i køen. Det er bare helt uaktuelt å stå i kø for å kjøpe overprisede, masseproduserte billige drittklær bare fordi en eller annen designer har fått navnet sitt på dem.
For det er nemlig det det er. Det er billige drittklær.
Og neste dag har "alle" dem. Er det verdt det? Er det virkelig verdt at vi fyller den allerede overfylte pungen til stjernedesignerne med mer cash samtidig som underbetalte og hardtarbeidende sy-"slaver" i den tredje verden får tilnærmet null og niks. Når kvaliteten er lik null og det eneste vi får ut av det er å kunne se lik ut som alle andre og vifte med halen av stolthet over et designernavn på lappen i nakken...?

Jeg har de siste årene sjekket ut flere av kolleksjonene sånn litt etter at det værste kaoset har lagt seg. Og plagg som koster langt over tusenlappen er dårlig sydd og laget av billige, kjipe materialer.
Da går jeg faktisk heller i en kvalitetsbutikk og betaler det samme for et plagg som faktisk ER kvalitet og ikke bare har et navn.
Men det er nå meg. Det irriterer meg dette her nemlig. At vi serveres så utrolig mye dårlig kvalitet fordekt med et designernavn og en høy pris.
Man burde ta en butikkrunde og sjekke en del dyre klær for menn og for damer. For det man finner er ganske foruroligende: Klærene for menn holder jevnt over en langt høyere kvalitet når det gjelder materialer, søm, utført arbeid og design.
Mens mange av dameplaggene er produsert i kunstmaterialer som blir stygge og mister fasongen etter noen få vask, så er ofte herreklærene produsert i naturmaterialer og har en kvalitet som holder.
Jeg føler at klesprodusentene og designerene prøver å lure oss, og langt de fleste blant oss lar seg lure.
Men nei - jeg tror faktisk ikke at det er noen som helst grunn til å elske skiten. Den som gjør det er blitt lurt, og hvem har vel lyst til det?

Ingen kommentarer: