torsdag 4. juni 2009

blind people drink beer too!

Det var mange ting som fascinerte med Japan. Der var utrolig rent overalt. Ingen kastet sigarettjubber på bakken, ingen tyggismerker å se, ikke søppel som flyter. Det siste syns vi var ganske så utrolig, for en av de tingene de ikke var særlig rause på i Japan, var nemlig søppelspann i det offentlige rom. Vi måtte ofte gå langt før vi fant et sted å kaste fra oss tomme vannflasker og lignende. Likevel: Ingen forsøpling! Rake motsetningen til her hjemme på berget, hvor det ikke er uvanlig å se at folk har kastet fra seg ting på bakken, like ved siden av søppelspannet.
I tillegg har de skilter og bruksanvisninger for alt mellom himmel og jord. Snakk om skiltjungel! Lurte du på hvordan vaske hendene, eller bruke doen? Ikke etter å ha vært i Japan!
Men det jeg egentlig skulle nevne nå var det at det Japanske samfunnet virket så utrolig tilpasset for handikappede menesker. Over alt var det rullestolramper, heiser, og ikke minst BLINDESKRIFT. Absolutt over alt! De som driver i blindeskriftbransjen i Japan må gjøre det godt. Selv på gelenderet ned i undergrunnen observerte jeg blindeskrift! Genialt... Så opplyser de vel om hvor de er på vei. Her har Norge MYE å lære. Et par av de mer fascinerende stedene de hadde brydd seg med å plassere blindeskrift, var her:

Så vet man hvilken øl man drikker...
...og at det er rett knapp man trykker på...
Litt kjedelig bare, når den blinde tråkker i dassen. Der har kanskje Japan noe å lære av vesten.
Men en bruksanvisning som forklarer hvordan doen skal brukes. Det setter vi alltid pris på!
Foto: Privat

2 kommentarer:

gullfisk sa...

så morsomt å interessant! hadde bare sommaren vert litt lenger unna, hadde detta vore ein kul sak te mappå;) norge vs. japan med hensyn til tilrettelegging for handikappa..interesting!
jækla morsomt at d va blindeskrift på ølboksen! det hadde eg aldri komt på, men d må jo verr veldig nyttig for folk så trenge d:)

Åsa sa...

Ja, det var et veldig interessant aspekt ved landet. Kunne selvsagt vært spennende å vite mer om hvordan og hvorfor. Men det får bli en annen gang.